Kerteljünk! - kertépítés blog

Praktikák, ötletek kert és gyepszőnyeg szépítéséhez

Komposztálás

A komposztálás során újrahasznosítjuk a kerti növényekből és a háztartásból származó szerves hulladékokat. A folyamat eredményeképpen szerves trágyát kapunk.

Komposztálás, szerves trágyaA komposztálás minden kertben megéri!

Még az átlagosnál kisebb méretű kertek esetén is számottevő mennyiségű zöldhulladék keletkezésével számolhatunk. A háztartásból származó komposztálható hulladékokról nem is beszélve… A komposztálás által keletkező komposzttal növelni tudjuk a talaj tápanyagtartalmát, javíthatjuk a talaj minőségét – de ezen felül még környezetkímélő hatása is van, hiszen kevesebb hulladékot termelünk.

Ha a komposztálóból kellemetlen szag csapja meg az orrunkat, ezen könnyen segíthetünk: a komposztáló teljes tartalmának átforgatása segít a helyzeten.

Legközelebb egy másik talajjavítási módszerrel, a zöldtrágyázással foglalkozunk majd.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr92785447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hyper Teky 2011.05.15. 07:44:30

Arról nem esett szó, hogy mit nem szabad beletenni a komposztálóba :(

Ilyen például a diófa levele, vagy a beteg (fertőzött) növények levelei. Ezeket érdemes összegyűjteni és eltüzelni. (Természetesen a helyi tűzgyújtási szabályoknak megfelelően:)

Sörtörő 2011.05.20. 10:53:38

@Hyper Teky: Én valahol azt olvastam, hogy akár diólevelet is lehet a komposztba tenni, csak nitrogén tartalmú műtrágyát kell adni hozzá. Én mindenesetre inkább nem próbálom meg. Nem vagyok biztos benne, hogy a műtrágya a diófa levélből kikerülő növekedésgátló hormont (vagy mit) felbontja.
És hogy mit ne tegyünk még a komposztba? Főtt dolgokat meg déligyümölcs (narancs, banán) héját, mert az is eléggé vegyszeres.

Franci1969 2011.09.24. 13:36:06

@Hyper Teky:
kellően hosszú komposztálási idő alatt bátran komposztálhatjuk a veszélyesnek kikiáltott diólevelet, főtt ételt, tojáshéjat, zaccot, beteg növényi részeket.
a vegyszerben megáztatott déligyümölcs héja akár 1 év után is felismerhető, ez sajnos igaz.

@Sörtörő:
műtrágyát felesleges a komposztba tenni, hiszen pont arról van szó, hogy a mesterséges anyagot váltod ki az elkészült komposzttal :))

Hyper Teky 2011.09.24. 15:43:44

@Franci1969:
Köszi, akkor megér egy próbát. Kipróbálom.

Kerteljünk! - kertépítés blog

Rövid leírások, tippek a kert csinosításához.
Részletes, lépésről-lépésre útmutatókat nagyobb munkálatokhoz itt ne keress! Komoly munkákat (gyepszőnyeg fektetés, térkövezés) tanácsos inkább szakemberre bízni.
Ne kockáztasd, hogy egy több százezer forintos beruházásod odalegyen!

Friss topikok

süti beállítások módosítása