Minden bizonnyal már a legamatőrebb hobbikertészek is rendkívül hamar felfigyelnek arra a jelenségre, hogy a mindenkori időjárás a csapadékozás szempontjából nem szokott illeszkedni a kerti növények, a gyepszőnyeg igényeihez. A csapadékmentes időszakokban a pázsit öntözése a mi vállunkat terheli – ezt leghatékonyabban és legegyszerűbben pedig egy automata öntözőrendszerrel érhetjük el. 

Automata öntözőrendszer – anyagilag is jobban megéri?

Automata önzötőrendszerAz egy dolog, hogy az automata öntözőrendszer alkalmazásával sokkal kényelmesebb módon biztosíthatjuk a kerti növények vízigényét, semmint ha manuálisan végezzük az öntözést. De mi a helyzet az anyagiakkal? Lehet spórolni egy automata öntözőrendszerrel, jobban megéri a használata hosszútávon? Erre a kérdésre azért nem tudunk biztos válasszal szolgálni, mert ez más dolgok függvénye is. A gyepszőnyegnek van egy meghatározott vízigénye. Hogyha valaki ez utóbbival tisztában van, és tudja, hogy a pázsitnak naponta átlagosan hány liter/négyzetméter vízre van szüksége, az valóban anyagi megtakarítást érhet az automata öntözőrendszerrel hosszú távon – összehasonlítva azzal az alternatívával, hogy slaggal végzi a napi öntözést. Egy megfelelően telepített és üzemeltetett automata öntözőrendszer ugyanis képes arra, hogy egyenletesen öntözzön –  míg mi a két kezünkkel jóval kevésbé.

A nap folyamán mikor a legideálisabb öntözni?

Öntözni a gyepet a nyár folyamán nem délután meg este kell, hanem hajnalban, méghozzá azért, mert így tudjuk elkerülni a párolgási veszteséget. Nyáron a hajnali órákban van a leghidegebb a nap folyamán, este jóval melegebb van, ezért az esti órákban legmagasabb a párolgási veszteség, a hajnali órákban pedig a legminimálisabb. Továbbá, a hajnali öntözéshez képest az esti öntözésnél a gombás megbetegedések veszélye is drasztikus mértékben megnő. További gyepápolási tanácsok Gyepszőnyeg-portálunkon!

A bejegyzés trackback címe:

http://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr684550822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.