Folytatásos cikkünkben három pontban foglaljuk össze mindazokat a tudnivalókat, amikkel érdemes tisztában lennie annak, aki automata öntözőrendszer telepít(tet)ését fontolgatja.

Automata öntözőrendszer szórófeje a földben1. Az automata öntözőrendszer megterveztetése szakemberrel – vagy házilagosan megpróbálva

A vízforrás feltérképezése – a rendelkezésre álló vízhozam, dinamikus víznyomás vagy vízmennyiség meghatározása, az erre vonatkozó adatok begyűjtése: Ezekkel kezdődik minden. (Történjék az öntözés akár hálózati vízről, ásott vagy fúrt kútból, ciszternából vagy kerti tóból – ez utóbbiak esetén a megfelelő paraméterekkel bíró szivattyú kiválasztás is fontos, a korábban begyűjtött adatok alapján.) Amíg ezek nincsenek meg, addig lehetetlen megfelelően megtervezni a leendő öntözőrendszert.
Egy automata öntözőrendszer megtervezése, a megfelelő anyagok összeválogatása és telepítése – ezek közül egyik sem fog működni legalább minimális szakmai tapasztalat megléte nélkül. Ha egyszer már szakemberrel együtt összerakta valaki az automata öntözőrendszerét, akkor hogyha nagyon ügyes, legközelebb lehet, hogy sikerülni fog neki a dolog egyedül is – de amúgy teljesen esélytelen!

Öntözőrendszer megtervezése házilag, netes segédletek alapján

Automata öntözőrendszer tervezési segédletek igaz ugyan, hogy vannak fent a neten zsákszámra, de a gyakorlat terepét nézve az a tapasztalat, hogy ezek alapján nem járnak sikerrel a hobbikertészek. Ezek a tervezési segédletek olyan nagyon egyszerű, ideális körülmények megléte mellett mutatják be a dolgokat, melyek a gyakorlatban szinte sohasem állnak fenn; éppen ezért nagyon félrevezetőek tudnak lenni.

Tudunk-e például olvasni, illetve értelmezni egy „Y”-szivattyúhoz tartozó teljesítmény-diagramot, azaz a szivattyú jelleggörbéjét? Hogyha nem, akkor biztosak lehetünk benne: Jobban járunk, hogyha – első ízben legalábbis – szakemberhez fordulunk kertünk automata öntözőrendszeres vízellátásának megtervezése ügyében. (Marad még így is elég olyan kertépítés tennivaló, amelynek teljesen nyugodt szívvel eshetünk neki mi magunk is.)

Folytatás holnap!

A bejegyzés trackback címe:

http://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr784589913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.