Kerteljünk! - kertépítés blog

Praktikák, ötletek kert és gyepszőnyeg szépítéséhez

Indul a kertépítés szezonja: Ültessünk virágokat!

Virágültetés, átültetésMiután véget értek a tavaszvégi fagyok, itt az ideje felébreszteni álmukból kertünk rózsáit. Miután eltávolítottuk róluk az ősz végén készített takarást, mely a hideg évszakban a növények fagy elleni védelmét szolgálta, körültekintően meg is metszhetjük őket. Ha eddig még nem tettük meg, úgy számoljuk fel a téli takarót a többi virágunkról és a cserjéinkről is. Ez azért fontos, mert amúgy a talajtakaró egyes részei (gallyak, egyéb növényi részek) könnyen lehet, hogy kihajtanának, ezzel pedig kárt okozhatnának a kertben. A takaró gyanánt használt leveleket és más növényi maradványokat tegyük a komposztálóba.

Növények ültetése és átültetése tavasszal

Rengeteg egynyári virág magja ültethető el április folyamán. Például a szürkés ördögszemé (Scabiosacanescens), vagy az őszirózsáé (Callistephus) is – hogy csak párat említsünk ezek közül. Aktuális a dálimgumók és a kardvirág-gumók elültetése is: ügyeljünk rá, hogy a föld, amibe ültetjük őket, kellően tápanyaggazdag legyen! E növények fagyérzékenyek, ennélfogva rendszerint fagyosszenteket követően bújnak majd csak ki a földből.

Itt az alkalom a dézsás növények ki átültetésére is. Amennyiben nem kerül sor átültetésre, úgy szórjunk egy egy-két centiméter vastagságú földréteget a növény talajára. Ha átültetünk, igyekezzünk olyan időszakot választani, amikor az átlagosnál felhősebb az ég. Az átültetést megelőzően lényeges, hogy beáztassuk a növények gyökérzetét. Ehhez fogjuk és helyezzük a növényt dézsástul egy nagyobb edénybe, melyet korábban már megtöltöttünk vízzel. Várjuk addig, amíg a növényből már nem látunk több levegőbuborékot felszállni, majd vegyük ki – készen is áll az átültetésre! A szabad gyökeres példányok esetében nyugodtan hagyjuk csak, hogy jóformán teljesen átitatódjanak a vízzel.

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr585233333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kerteljünk! - kertépítés blog

Rövid leírások, tippek a kert csinosításához.
Részletes, lépésről-lépésre útmutatókat nagyobb munkálatokhoz itt ne keress! Komoly munkákat (gyepszőnyeg fektetés, térkövezés) tanácsos inkább szakemberre bízni.
Ne kockáztasd, hogy egy több százezer forintos beruházásod odalegyen!

Friss topikok

süti beállítások módosítása