Kerteljünk! - kertépítés blog

Praktikák, ötletek kert és gyepszőnyeg szépítéséhez

Füvesítés, virágápolás, veteményes

Ha az utóbbi időben nem tettük, úgy ragadjunk kapát, és szabadítsuk meg a gaztól kertünk dísznövényeit – a veteményesről (hogyha van) nem is beszélve! 

Tavaszi fűmagos füvesítésKedvező időszak a fűmagos füvesítésre

Április végétől optimálissá váltak a körülmények a fűmagos füvesítéshez. De az se aggódjon, aki csak most kap észbe: amíg tart a május addig még koránt sincs késő! Fűmag vetés után fokozottan ügyeljünk a rendszeres öntözésre. Kellő mennyiségű és rendszerességű víz nélkül a fű nem tud rendesen legyökerezni, és hiába valóvá válik minden eddigi erőfeszítésünk. A fűmagból kifejlődött és immáron kihajtott fűlevelek mellett rendszerint a különféle gyomnövények is nőni kezdenek. Ezeket érdemes rendszeres időközönként (finoman, a fejlődő gyepet nem bántva) kigyomlálnunk, különben a jövőben a pázsitunknak egyre inkább kárára lesznek.

Korán elvirágzó hagymás virágok

A már elvirágzott hagymás virágokat – hiába nyújtanak már kevésbé gyönyörködtető látványt, – ne távolítsuk el! Szárukban ugyanis sok-sok energia rejlik még, mely pedig a levelek elszáradásával párhuzamosan visszakerülnek a hagymába, melyből egy év múlva újra virág fejlődik majd. Érdemes viszont levágnunk a virágfejeket! Ezzel azt érjük el, hogy a növény nem fogja energiái egy részét magvak létrehozására használni, vagyis több erőt tud majd fordítani jövőre arra, hogy minél nagyobb és szebb, élettelibb virágai legyenek. 

Elvirágzó hagymás virágokKERTÉPÍTÉS TIPP: A célból, hogy korai elvirágzásukat követően ne rontsák kertünk esztétikai értékét, ültessünk a hagymás virágok mellé, a megfelelő oldal(ak)ra évelő növényeket: ezek pont a megfelelő időben kifejlődve eltakarják majd az elvirágzott hagymásokat.

Kerti veteményes

Május végéhez közeledve már bátran ki lehet telepíteni a szabad ág alá (a fagyra amúgy érzékeny) paprika-, paradicsom-,cukkini- és uborkapalántákat. A saláta-, cékla-,vagy csemegekukorica-magok elültetésére nézve is kedvezőek a körülmények ez az időszak. De legyünk résen! Nemárt tudni, hogy május-július eleje nemcsak a gyomnövények, hanem a kártevők körében is kifejezetten népszerű időszak. A holnapi bejegyzésben adunk néhány tippet, hogy mire szükséges odafigyelni ez utóbbi tekintetben, illetve arra vonatkozólag, hogyan érdemes kártevőmentesítenünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr545316341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kerteljünk! - kertépítés blog

Rövid leírások, tippek a kert csinosításához.
Részletes, lépésről-lépésre útmutatókat nagyobb munkálatokhoz itt ne keress! Komoly munkákat (gyepszőnyeg fektetés, térkövezés) tanácsos inkább szakemberre bízni.
Ne kockáztasd, hogy egy több százezer forintos beruházásod odalegyen!

Friss topikok

süti beállítások módosítása