Kerteljünk! - kertépítés blog

Praktikák, ötletek kert és gyepszőnyeg szépítéséhez

Munka a veteményessel, avagy a zöldséges kert építése

Júniusi kertépítés a veteményesenen.jpgA veteményessel, zöldséges kerttel rendelkező kertbarátoknak rengeteg tennivalója adódik Júniusban. Viszont a tavasz végi-nyár eleji időszakban már teljes valójában látni, tapintani, ízlelni lehet, mi az amiért dolgozunk – jóleső elégedettséggel lehet elválasztani földtől, majd a családi asztalra tenni például a saját kertből, saját termesztésből származó cukkinit (még zsenge állapotában szedendő le!), retket, salátát és a többi efféle egészséges finomságot. Ha babot is termesztünk, úgy azt igyekezzünk folyamatosan betakarítani (rendszeres időközönként, nem egyszerre az egészet). Hogyha pedig rebarbaránk nő a kertben, úgy addig használjuk ki a lehetőséget a szedésre, amíg lehet: azaz június végéig! Júliustól kezdve ugyanis jobban tesszük, hogyha nem bántjuk a növényt, már amennyiben azt szeretnénk, hogy jövőre is megmaradjon. A rebarbarának szüksége van ennyi időre ahhoz, hogy a tél problémamentes átvészeléséhez kellő mértékben megerősödjön a töve.

Ültetés és gondozás, tápanyag-utánpótlás

Semmiképp se adjuk meg magunkat a gyomoknak, legyünk elhivatottak és szenteljünk időt és energiát a zöldséges kert rendszeres gyomtalanítására! A gyomirtás mellett a korábban általunk ültetett növények némelyikét pedig ritkítsuk (pl. a közelmúltban ültetett fehérgyökér, sárgarépa, cékla eseteiben)! Ültessünk csak bátran új zöldségeket is, akár az idén már egyszer használt földbe, ún. második körös vetésben – hiszen hosszú még a meleg évszak! Karalábé, kelkáposzta, feketeretek, uborka, cukkini, gyógy- és fűszernövények – temérdek lehetőségünk van. De (főleg ugyanoda második ízben való vetés esetén) Ne feledkezzünk meg a tápanyag-utánpótlásról sem! A leghatékonyabb és talán legegyszerűbb valamilyen jó minőségű trágyaoldatot használnunk e célra, de természetesen dönthetünk akár valamilyen más tápanyagpótlási alternatíva mellett is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr75355242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kerteljünk! - kertépítés blog

Rövid leírások, tippek a kert csinosításához.
Részletes, lépésről-lépésre útmutatókat nagyobb munkálatokhoz itt ne keress! Komoly munkákat (gyepszőnyeg fektetés, térkövezés) tanácsos inkább szakemberre bízni.
Ne kockáztasd, hogy egy több százezer forintos beruházásod odalegyen!

Friss topikok

süti beállítások módosítása