A gondos gyepszőnyeg ápolás eredménye: üde, zöld pázsitPár nappal ezelőtti ígéretünkhoz híven most a meleg évszak közepe táján végzendő gyepszőnyeg-ápolási tevékenységekkel folytatjuk. Mivel már itt,a Kerteljünk Blogon is beszéltünk erről korábban, továbbá mivel már más helyütt is írtunk róla bővebben (például itt), most igen rövidre fogjuk, és csak a lényeget vesszük át - szinte csak címszavakban megemlítve a legfontosabb mozzanatokat.

Folyékony lombtrágya:

Amennyiben a pázsit kifakulna, szemlátomást jelentős mértékben veszteni kezdene esztétikus üdezöld színéből, úgy ne legyünk restek a nemkívánatos tendencia visszafordítása céljából „bezöldítésre” alkalmas, folyadék formájú műtrágyát használni! Az efféle folyékony műtrágyákban rendkívül sok olyan mikroelem és makroelem van, amelyeknek köszönhetően a gyepszőnyeg visszanyerheti régi erejét. (Megfelelően magas mennyiségű vas, illetve magnézium van bennük.) Követve a felhasználásra vonatkozó instrukciókat hígítsuk fel vízzel, majd jól elosztva permetezzük a gyepre, törekedve arra, hogy mindenhova (ugyanannyi) jusson belőle. Fontos, hogy ezt a műveletet ne a legnagyobb hőség idején, lehetőleg mondjuk a kora hajnali órákban hajtsuk végre.

Rendszeres, de „óvatos” fűnyírás:

Mivel ez egy jellemzően száraz és meleg időjárási viszonyok által dominált időszak, semmiképp ne nyírjuk a füvet kisebbre, mint 4-5 centiméter (még akkor sem, ha amúgy szokásunk), különben könnyen kiszárad, megcsúnyul bizonyos területeken, feltűnően rosszul festő foltokkal rondítva el a kertet! Heti legalább egy-, de inkább kétszeri fűnyírás tekinthető optimális gyakoriságúnak.

Egy automata öntözőrendszer jól működő szórófejeA pázsit rendszeres öntözése:

Kizárólag a (kora)hajnali órákban öntözzük a gyepszőnyeget, különben növeljük a fű gombásodásának veszélyét! Száraz idő esetén sem minden áldott nap, inkább heti 2-3 alkalommal locsoljuk,de akkor bő vízzel (azért még úgy, hogy néhány perc távlatában be tudjon itatódni a talajba, nem teljesen eláztatva)! Persze hogyha van telepítve kertünkbe automata öntözőrendszer, úgy a berendezés elvégzi helyettünk a munkát, és lehet többször, ámde kisebb mennyiségekben locsolni pázsitunkat – és így még hajnalonként sem kell korán kelnünk!

A bejegyzés trackback címe:

http://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr335374365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.