Kerteljünk! - kertépítés blog

Praktikák, ötletek kert és gyepszőnyeg szépítéséhez

Ha beköszönt az ősz…

Ősszel is akadnak ám kertépítés feladatok!…akkor se feledkezzünk el a kertünkről! Hiszen jut jó néhány kertépítési feladat az őszi időszakra is! Ugyan szeptemberi teendőink jelentősrészt karbantartási jellegűek (elő kell készítenünk a terepet a következő tavaszra, hogy növényeink egészségesen fejlődjenek, szépek legyenek majd), akadnak azért olyan növények is, melyeket pont ez időszakban célszerű elültetnünk.

A kerti növények őszi ápolása, karbantartása

Szeptember végére kertünk legtöbb virágja már elnyílt. Az elvirágzott növényi részeket, szirommaradványokat óvatosan távolítsuk el – ezzel nemcsak kertünk szépségét segítjük elő, de azt is, hogy a növények minél egészségesebbek maradjanak. A sövénymetszésnek is elérkezett az ideje: a lemetszett növényrészeket, miután kicsit összehúztuk őket a növény alá, nyugodtan hagyjuk a talajon – kiváló mulcsként szolgál majd a hideg évszakra.

Növényültetés, növényszaporítás

Ha hagymás növényeket tervezünk ültetni (pl. tulipán, liliom, frézia, dália, nárcisz), úgy itt az idő! A most elültetett hagymás növények már a tavasz korai szakaszában ki fognak bújni, épphogy olvadni kezd majd a hó – gyönyörű látványban lesz részünk tavaszi ébredésükkor! Az ősz első fele úgyszintén optimális időszak az egynyári virágok (pl. pünkösdi rózsa, díszpipacs) tőosztással való szaporításának, illetve a kétnyári virágok (pl. százszorszép, nefelejcs, árvácska) magvetéses ültetésének is.

Gyepápolás

A nagy nyári hőségben lehetséges, hogy imitt-amott kiégett pázsitunk: ezt a szépséghibát szeptember és október folyamán orvosolhatjuk fűmagvetéssel, vagy méretre vágott gyeptégla-darabok lefektetésével. Alkalmanként még most is szükséges, hogy lenyírjuk a füvet kertünkben, az ősz elején volt célszerű sort keríteni gyepszellőztetésére, illetve az utolsó nitrogénben gazdag gyeptrágyázásra is!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr215533543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kerteljünk! - kertépítés blog

Rövid leírások, tippek a kert csinosításához.
Részletes, lépésről-lépésre útmutatókat nagyobb munkálatokhoz itt ne keress! Komoly munkákat (gyepszőnyeg fektetés, térkövezés) tanácsos inkább szakemberre bízni.
Ne kockáztasd, hogy egy több százezer forintos beruházásod odalegyen!

Friss topikok

süti beállítások módosítása