Kerteljünk! - kertépítés blog

Praktikák, ötletek kert és gyepszőnyeg szépítéséhez

Átültetés

Itt a tavasz, itt az átültetés ideje!

Átültetés során a növényt a kert egyik pontjáról egy másik helyre költöztetjük át. E művelet elvégzéséhez a tavasz kezdete, illetve az ősz a legmegfelelőbb időpontok.
 

Az átültetés menete 

Minél nagyobb növényről van szó, annál nagyobb földlabdával kell kiemelnünk az eredeti pozíciójából. A növény leendő helyén megfelelő méretű gödröt ásunk, jó alaposan beiszapoljuk, azaz elárasztjuk vízzel, és már oda is ültethetjük a növényt. A sikerre a legnagyobb esélyünk fiatal fák és cserjék áttelepítésének esetében van. Ha egy sövénysort szeretnénk átültetni, ássunk árkot végig a sövénysor mentén, ennek köszönhetően mikor a kellő nagyságú földlabdával kiemeljük a növényeket a talajból, akkor el tudjuk majd billenteni őket.
 

Tippek az átültetés sikeréhez 

Fontos, hogy a növényeket az első 1-2 hétben folyamatosan nedvesen tartsuk, mivel a frissen átültetett növények rendszerint több vizet párologtatnak el, mint amennyit a gyökereik képesek felvenni a talajból.  A kiszáradás fokozottan veszélyezteti az örökzöld és a tűlevelű növényeket. Ha korosabb növényt szeretnénk átültetni, érdemes a siker érdekében lemetszenünk egy keveset a növény tetejéből és oldalából: minél kisebb felülettel rendelkezik a növény, annál kisebb lesz a párologtatás mértéke, azaz annál nagyobb esély van arra, hogy épségben megmarad.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr112724013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kerteljünk! - kertépítés blog

Rövid leírások, tippek a kert csinosításához.
Részletes, lépésről-lépésre útmutatókat nagyobb munkálatokhoz itt ne keress! Komoly munkákat (gyepszőnyeg fektetés, térkövezés) tanácsos inkább szakemberre bízni.
Ne kockáztasd, hogy egy több százezer forintos beruházásod odalegyen!

Friss topikok

süti beállítások módosítása