Kerteljünk! - kertépítés blog

Praktikák, ötletek kert és gyepszőnyeg szépítéséhez

Dézsás növények
Ahogy lassan kezdetét veszi a tavasz és a kertépítés, eljön a dézsás növények szabadba helyezésének ideje is.
 

Mit nevezünk dézsának?

A dézsa eredetileg fából készül, napjainkban azonban az agyagból készült virágcserepeket, a műanyag növénytartókat egyaránt szokták a dézsa elnevezéssel illetni. Összefoglalva: dézsának olyan nagyméretű edényeket hívunk, amelyek alkalmasak dísznövények tárolására.  A tradicionális értelemben vett dézsák valódi keményfából (legtöbb esetben tölgyből) készülnek, ezért kertépítés teendőink során tanácsos őket évente lekezelni illetve átkenni, hogy ne öregedjenek el az idő múlásával. 

A dézsás növények és téli tárolásuk

A dézsás növények nem bírják az itteni klímát, így a téli, fagyos időszakban nem maradhatnak a szabad levegőn. Abból a célból, hogy ilyenkor fagymentes helyre helyezhessük át őket, az ilyen növényeket tartóedényekben szoktuk nevelni. A teleltetésükre minden olyan fagypont feletti hőmérséklettel rendelkező hely alkalmas, ahol azért 15 °C-nál sincs melegebb. Fontos, hogy télen is öntöznünk kell őket. 

Dézsás növények, begóniaNépszerű dézsás növények

  • Leánder (Nerium oleander)
  • Kékliliom (Agapanthus africanus)
  • Rózsamályva (Hibiscus rosa sinensis)
  • Gumós begónia (Begonia tuberhybrida)
  • Kasszia (Cassia merilandica)
  • Mirtusz (Myrtus communis)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr542724028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kerteljünk! - kertépítés blog

Rövid leírások, tippek a kert csinosításához.
Részletes, lépésről-lépésre útmutatókat nagyobb munkálatokhoz itt ne keress! Komoly munkákat (gyepszőnyeg fektetés, térkövezés) tanácsos inkább szakemberre bízni.
Ne kockáztasd, hogy egy több százezer forintos beruházásod odalegyen!

Friss topikok

süti beállítások módosítása