Kerteljünk! - kertépítés blog

Praktikák, ötletek kert és gyepszőnyeg szépítéséhez

Késve bár, de törve nem – itt a tavasz!

Kertépítés tavasszalA márciusi időjárás két éve igencsak szeszélyes volt: miközben az emberek – joggal – egyre türelmetlenebbül várták, hogy a tavasz végre-valahára kezdetét vegye, az csak váratott magára, és a kellemes tavaszi szellők helyett nagy hófúvások, hóviharok borzolták a meleg napsütéses idő után áhítozók kedélyeit. Szerencsére minden jel arra mutat, hogy most tényleg kezdődik, és nem pusztán egy újabb csalóka, sóvárgás szülte érzésünk a küszöbön álló tavasz. A jó idő beköszöntével felébred a természet is. Ez pedig azt jelenti, hogy lassan időszerű a kertünk felé venni az irányt, és számba venni, milyen kertépítési teendők elvégzése válik esedékessé a közeljövőben.

Kerti teendők a cserjékkel és a fákkal

Hogyha már kitavaszodott annyira, hogy napközben a levegő hőmérséklete tartósan 4°C felett van, akkor időszerű, hogy – először az idei évben – megpermetezzük a kerti gyümölcsfáinkat! Tanácsos továbbá a gyümölcsfaágakat ugyebár még azelőtt megmetszeni, hogy rügyezni kezdenének. Amennyiben a közelmúlt rendkívüli időjárási viszonyai miatt ezt eddig nem tettük meg, úgy most még talán épp ki tudjuk használni az utolsó erre alkalmas pillanatokat. (Mindenesetre mielőtt nekilátnánk metszeni, vegyük jó alaposan szemügyre a gyümölcsfát! Hogyha már elkezdett rügyezni, úgy el kell fogadnunk, hogy elkéstünk – majd legközelebb pótoljuk a metszést.)

Faültetés, faátültetés

A tavasz eleji időszak a faátültetés, bokorátültetés szempontjából is kedvező, viszont lényeges, hogy ez utóbbit is a növények rügyfakadása előtt kell megejteni – de azt azért még feltétlenül várjuk meg, hogy az éjszakai fagyok elmúljanak! A fatörzsek tövéből felszámolhatjuk a téli takarásukat, a bokrok alatt viszont maradjon némi lomb: ez ugyanis remekül védelmezi azokat a hasznos rovarokat, melyek a kerti növényeink egészségének megőrzésében, illetve a kert megfelelő talajminőségének megtartásában fontos szerepet játszanak.

Legyen gondunk a gyepápolásra is!

Tisztítsuk meg a takarásoktól, az avartól és a többi utóbbiakhoz hasonlóktól a kert többi területét is! Ha egyes éjszakákon még komolyabb hidegek is előfordulnak, az érzékenyebb növényeknél csak lépésenként, fokozatosan távolítsuk el téli takarójukat – mindazonáltal még április folyamán végezzük is be, amit elkezdtünk. Ellenkező esetben a fű rothadni kezd, és jóval nagyobb munkánk lesz a szépséghibás pázsitunk kijavításával, mint amekkora a kert felületének megtisztítása lett volna…

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr775210796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kerteljünk! - kertépítés blog

Rövid leírások, tippek a kert csinosításához.
Részletes, lépésről-lépésre útmutatókat nagyobb munkálatokhoz itt ne keress! Komoly munkákat (gyepszőnyeg fektetés, térkövezés) tanácsos inkább szakemberre bízni.
Ne kockáztasd, hogy egy több százezer forintos beruházásod odalegyen!

Friss topikok

süti beállítások módosítása