Kerteljünk! - kertépítés blog

Praktikák, ötletek kert és gyepszőnyeg szépítéséhez

A nagy hőségek idején is akad néhány kertépítés feladat

Raschel-hálóA meleg évszak nagy része rendszerint nagy hőségben illetve szárazságban telik, olykor viszont megesik, hogy egy-egy vihar is felüti hirtelen a fejét. Ezek aztán igencsak kegyetlen pusztítást is tudnak okozni kertünkben – feltéve, hogyha valóban a meglepetés erejével támadnak, úgy, hogy a kertgazdát teljes mértékben felkészületlenül érik… Célszerű kitenni nyárra az ágyások mellé egy-két elégséges méretű Raschel-hálót (avagy krumpliszsákot), és hogyha jön a vihar, csak gyorsan rájuk húzni: ez valamelyest képes megvédeni növényeinket egy esetleges jégesőtől.

Mi a helyzet a veteményes terén? – Öntözés, betakarítás, ismételt ültetés

A hatalmas hőségek és szárazságok idején legyen különös gondunk a megfelelő gyakoriságú öntözésre! Nem szabad, hogy ez utóbbit akár kicsit is elhanyagoljuk, hiszen megsínylenék a növényeink: zöldségeink s gyümölcseink egyáltalán nem, vagy csak kicsiket és keveset teremnének, drága bokraink kiszáradnának és elgyengülnének, szeretett virágaink pedig rövid úton elhervadnának, vagy ami még rosszabb, egyáltalán ki sem virágoznának igazán, megmutatva a bennük rejlő szépséget. Öntözzünk rendesen, annyiszor, amennyiszer kell, (heti többször, annak függvényében, hogy épp milyenek az aktuális klímaviszonyok,) vagyis ha nincs eső, akkor legalább heti 2-3-szor. A termőföld legfelső talajrétegének fellazítása fokozza az öntözés hatékonyságát, több vizet tud egyszerre felvenni a talaj, és tovább marad nedves a felső néhány centis talajréteg is, ahonnan a növény táplálkozik.

A kerti veteményes terményeiA termés betakarításának jelentősége

Nagy erőkkel nyár közepe felé haladva lassacskán beérik a legtöbb gyümölcs, zöldség is a kertben. Neki lehet, sőt, neki ildomos állni ilyenkor a teljes betakarításnak: Jótanács: Jobban járunk, ha a termések közül mindent leszedünk ami megérett, és nem hagyunk ott belőlük semennyit sem. A károsodott (pl. az állatok által megkóstolt, vagy a már első ránézésből jól megállapíthatóan kukacos) terméseket se hagyjuk ott! Ellenkező esetben ugyanis rohadni kezdenek, melegágyául szolgálva a többi növényre veszélyes gombás megbetegedésének kifejlődésének és elterjedésének. Terméseink begyűjtésén kívül elérkezetté válik az ideje az őszi szezonra szánt zöldségmagvaink elvetésének is – ügyeljünk rá, hogy nehogy elkéssünk vele!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr595374553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kerteljünk! - kertépítés blog

Rövid leírások, tippek a kert csinosításához.
Részletes, lépésről-lépésre útmutatókat nagyobb munkálatokhoz itt ne keress! Komoly munkákat (gyepszőnyeg fektetés, térkövezés) tanácsos inkább szakemberre bízni.
Ne kockáztasd, hogy egy több százezer forintos beruházásod odalegyen!

Friss topikok

süti beállítások módosítása