Kerteljünk! - kertépítés blog

Praktikák, ötletek kert és gyepszőnyeg szépítéséhez

Metszés nyáron? Igen, ez az ún. „zöldmetszés”

Almafa - nyári zöldmetszésA laikusok szinte mind, de igen gyakran még a „tisztességesen” felkészült, több éve tartó szüntelen önképzést folytató hobbikertészek is osztanak egy igencsak téves elképzelést, mely a kertben lévő cserjék és fafélék metszésére vonatkozik. A tévhit a következő: A különböző cserjéket és faféléket csupán a tavasz, és az ősz ideje alatt szabad megmetszeni; a téli, illetve a nyári időszak alatt nem. A Kerteljünk Blog ezúton szeretné felvilágosítani minden kedves hobbikertépítésbe szerelmes Olvasóját arról, hogy az előbbi állítás téves. Valójában ugyanis lehet, illetve szabad metszeni a nyári évszakban – még saját elnevezése is van az ilyen tevékenyésgnek: zöldmetszésnek hívják.

A nyári zöldmetszés szerepe a gyümölcsfák esetében

A nyaranta végrehajtott zöldmetszés funkciója nem kevésbé lényeges, mint az őszi, illetve nyári metszéseké – ezutóbbi mondat a gyümölcsfákra pedig különösképpen igaz. A zöldmetszés során ugyanis eltávolítjuk a növényből ágazatának felesleges, vagy éppenséggel nemkívánt irányokba fejlődő részeit, ily módon pedig végeredményben a növény helyzetén is könnyítünk: mivel kisebb lesz a fenntartandó növénytest, és a lemetszett ágak további fejlődése nem terheli tovább a növény erőforrásait, lényegesen több energiája marad termés, gyümölcsök létrehozására. A gyümölcsfa termése a zöldmetszés eredményeképpen ritkásabb ágazaton keresztül sokkal több napfényt is kap, ezáltal felgyorsul a gyümölcs érési folyamata, és rendszerint szemrevalóbb, finomabb végterméket kapunk, mintha a gyümölcsfát nem zöldmetszettük volna meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr625374765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kerteljünk! - kertépítés blog

Rövid leírások, tippek a kert csinosításához.
Részletes, lépésről-lépésre útmutatókat nagyobb munkálatokhoz itt ne keress! Komoly munkákat (gyepszőnyeg fektetés, térkövezés) tanácsos inkább szakemberre bízni.
Ne kockáztasd, hogy egy több százezer forintos beruházásod odalegyen!

Friss topikok

süti beállítások módosítása