Folytatjuk tegnapi cikkünket, amelyben az automata öntözőrendszer telepítésével illetve annak előkészítésével kapcsolatos tudnivalókat boncolgatjuk.

2. Milyen lehetőségek vannak a magyar piacon? Kit válasszak, milyen márkát?

Mi továbbra is azt tanácsoljuk, hogy olyan gyártók mellett tegyék le a voksukat, amik az évtizedek során már bizonyítottak: Szerintünk a Toro, a Rain Bird és a Hunter gyártók, de ezek közül is ez utóbbi, a Hunter termékei a legjobbak ár-érték arány szempontjából, már ha a magyar piacot tekintjük. Mind a 3 amerikai cég, több évtizedes, komoly szakmai múlttal rendelkeznek. Kelet-Európából ill. Ázsia területéről vannak olyan termékek a magyar piacon, amik a fentebbi árukhoz képest árban kb. 5-15%-kal alacsonyabbak, de ezeket mind megfelelő anyagminőségük, mind élettartamuk hosszát tekintve erősen vitatja az öntözéstechnikai szakma komolyabb része.

Kerti automata öntözőrendszerek telepítése3. Az automata öntözőrendszer telepítése: Maga az összeszerelés, a kivitelezési munka

A megfelelő szakmai öntözéstechnikai ismeretek nélkül, ha nem látta még az ember az alkatrészeket, illetve azt, hogyan kell összeszerelni őket, (például hogy mire való a teflon szalag, vagy milyen vastagon, illetve milyen irányban kell feltekerni, és így tovább,) akkor könnyen igen komoly problémái adódhatnak a házilagos kertépítés-kivitelezéssel kísérletező hobbikertészeknek.

Ellenben, ha profi szakember telepíti az öntözőrendszert, akkor egy kisebb vagy közepes kert esetében egy 80-120 ezer Forintos munkadíjjal számolhatunk; míg mondjuk egy közepes vagy nagyobb kert esetében (500, illetve 1000+ négyzetméteres zöldterülettel) 130-250 ezer forinttal számolhatunk. a A kertépítő vállalkozó munkadíja amúgy általában 25-30%-körül mozog a kivitelezés fejében elkért teljes összeghez képest.

Rendszerint az az első téli víztelenítés is benne van az árban, azaz a fagykárok tuti elkerülhetőek ily módon; aztán ez pont megfelelő alkalom arra is, hogy megtanulja a lelkes hobbikertész azt, hogyan kell ezt csinálni: Így legközelebb már egyedül is szakszerűen el fogja tudni végezni, szakember kihívása nélkül.

Még egy fontos érdekesség: Ha valaki mondjuk kútból akarja megoldani a kert öntözését, és szivattyút vásárol, akkor a szivattyúgyártók a garancia érvényesítéséhez kérik a garancialevélen aláírt és lepecsételt, hivatalosan is minősített telepítő-szakember kézjegyét – különben a garancia nem érvényes!

A fentebb leírt „gondok és akadályok” csak töredéke a lehetséges gyepszőnyeg öntözési nehézségek egész sorának!

Egy szónak is száz a vége:
--> Interneten olvasgatni, majd elmenni és bevásárolni az öntözéstechnikai anyagokat csak egy dolog. Össze is kell tudni szerelni szakszerűen a problémamentes és biztonságos üzemelés érdekében! Ja, és akkor még feltételeztük, hogy jó volt a bevásárló lista és „nem nyúltunk bele a tutiba”!? Nem vettünk egy csomó anyagot feleslegesen, vagy ennek épp az ellenkezője: Ugyan betettünk pár szórófejet a kertbe, de a kezdeti „diadal” után jönnek a „pofonok”: Hoppá, helyenként nem kap a gyepszőnyeg vizet vagy nem egységesen. Vagy épp csak túlméreteztük a rendszert, ezért nem locsolnak a szórófejek olyan messzire, mint a katalógus leírásban! Stb., stb…

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr304589935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.