Kerteljünk! - kertépítés blog

Praktikák, ötletek kert és gyepszőnyeg szépítéséhez

Gyümölcsfaápolás télen

Bizony télen is akadnak teendők a kertépítés terén – ez az évszak ideális például a kerti fák ápolására. Vegyük alaposan szemre az öregebb gyümölcsfák lombkoronáját, és távolítsuk el az elszáradt ágakat, ágrészeket, fakéreg-darabokat, továbbá vágjuk ki az elszáradt ágakat, illetve ritkítsuk meg az egymáshoz képest keresztben elhelyezkedő és a túl sűrűn benőtt faágakat, gallyakat. A cél az, hogy a kerti gyümölcsfák lombkoronája szabad szemmel is jól átlátható szerkezetűek, az ágakkal viszonylag szellősen benőttek legyenek – így a gyümölcsfák megmaradt ágai elegendő mennyiségű napfényhez jutnak majd, és egészségesebb, ízletesebb termést hoznak számunkra.

Téli gyümölcsfaápolásA kerti gyümölcsfák „sebeinek” ápolása

A gyümölcsfatörzseken rendszerint rábukkanhatunk fagyfoltokra, viszonylag mély repedésekre és hasonló nemkívánatos elváltozásra – a gyermekek ezekre gyakran azt mondják, hogy ott „sebes a fa”. Fontos, hogy szánjunk időt arra, hogy gondozzuk ezeket, mert ha ezt elmulasztjuk, évről-évre súlyosbodik a helyzet: az elváltozások egyre terjedelmesebb méreteket öltenek, és az sem ritka, hogy odvasodni kezdenek, illetve taplógombák jelennek meg rajtuk – ezek hosszútávon könnyen a kerti gyümölcsfa pusztulásához vezetnek. A kéregfelületen található rendellenességeket kertépítéssel kell tehát kezelésbe venni: Tisztítsuk ki őket jó alaposan kéregkaparóval (egészen addig, amíg meg nem látjuk a kéreg alatti világoszöld réteget), majd kenjünk be őket erre alkalmas fabalzsam készítménnyel!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr784054742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geotextília · http://zoldtetokft.hu/geotextilia 2012.03.10. 15:53:24

Érdeklődve olvastam a cikket, kíváncsian várom a folytatást.

Kerteljünk! - kertépítés blog

Rövid leírások, tippek a kert csinosításához.
Részletes, lépésről-lépésre útmutatókat nagyobb munkálatokhoz itt ne keress! Komoly munkákat (gyepszőnyeg fektetés, térkövezés) tanácsos inkább szakemberre bízni.
Ne kockáztasd, hogy egy több százezer forintos beruházásod odalegyen!

Friss topikok

süti beállítások módosítása