Kerteljünk! - kertépítés blog

Praktikák, ötletek kert és gyepszőnyeg szépítéséhez

Hasznos információk térkövezés, térburkolás témában

Térkövezés, térburkolás szépen, szakszerűenValó igaz, hogy a térkövezés és a térburkolás során a figyelem középpontjába rendszerint nem a kertünkben található organikus élőlények, azaz nem a kerti növények és nem is a területen található állatok kerülnek, hanem élettelen objektumok: Mint például a murva, vagy a beton. Ennek ellenére azonban, maga a maga a térkövezés vitathatatlanul a kertépítés egyik részterületét képező tevékenység marad – még akkor is, ha a témában kevésbé jártasak közül többen is hajlanának arra, hogy ne a többi kertépítés-tennivalóval egyenrangú, hanem egy inkább a kőműves-munkák alá tartozó tevékenységnek tekintsék.

Mit kell tudnunk a térkövezésről?

Mindenekelőtt azt, hogy alapvetően két fajta térkövezési technikát szokás alkalmazni:
  • - Murvaágyba történő térkövezésről akkor beszélünk, mikor a megfelelően tömörített, részben durva (nagyobb-szemű), részben pedig finom (kisebb-szemekből álló) murvából képzett, 20-25 centiméteres vastagságú rétegrendekre húzzuk ki a tükröt, és arra kezdünk el térkövezni.
  • - A betonágyra való térkövezés esetében viszont nem a murva rétegrendekre, hanem egy 8-12 centiméter vastag, 4, vagy 6 milliméter átmérőjű vashálóval ellátott betonágyra kezdjük el lerakni a térköveket.
Hogy a saját kertünk kertépítése esetében e kettő térkövezési technika közül mikor melyiket érdemesebb alkalmaznunk, az esetenként változó lehet – e kérdéskör viszonylag összetett. Éppen ezért azt ajánljuk minden laikus hobbikertésznek, hogy hívjon szakembert, és kérje ki az ő tanácsát ezügyben!

Kertépítés házilag - Térkövezés esetén nem éri meg...Hobbikertészek számára nem éri meg házilagosan kertépíteni, ha térburkolásról van szó...

A térburkolás esetében 99%, hogy a laikus kertbarát számára jobban megéri kifizetni a kertépítés munkálatokra specializálódott szakemberek minőségi munkáját, semmint a kertépítés házilag való megvalósításán erőlködni – minden bizonnyal Ön is ugyanígy vélekedne, hogyha végül a sok órán át tartó fáradságos kertépítés terén végzett erőfeszítései után egy csúnya, rozoga, lehangoló hangulatot árasztó térkövezés lenne az eredmény. A minőségért megéri fizetni!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1004478456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kerteljünk! - kertépítés blog

Rövid leírások, tippek a kert csinosításához.
Részletes, lépésről-lépésre útmutatókat nagyobb munkálatokhoz itt ne keress! Komoly munkákat (gyepszőnyeg fektetés, térkövezés) tanácsos inkább szakemberre bízni.
Ne kockáztasd, hogy egy több százezer forintos beruházásod odalegyen!

Friss topikok

süti beállítások módosítása