Kerteljünk! - kertépítés blog

Praktikák, ötletek kert és gyepszőnyeg szépítéséhez

A kerti növények februári ébredése

Valamelyest a lombhullató kerti fák mindegyikére igaz, de kiváltképp a különböző kerti gyümölcsfa-típusokra jellemző leginkább az, hogy ilyenkor még kimondottan – mélynyugalmi, „csökkentett módú” állapotban éli a tél-végéhez egyre csak közelítő mindennapokat, mindez távolról sem jelenti azt, hogy a kerti gyümölcsfák érzéketlennek bizonyulnának az olykor váratlanul, gyorsan változó időjárás veszélyes szeszélyeivel szemben... A legtöbb gyümölcsfa termőrügyei viszonylag jól bírják a hideg évszakra jellemző fagyos hőmérsékleti viszonyokat, és csak akkor károsodnak, hogyha a talajszint környezetében lévő légköri levegő tartósan -15 °C alatti hőfokra süllyed le – ezt leszámítva a tél folyamán csak az ónos esőből a gyümölcsfarügyeken megmaradó, odafagyása folytán kialakuló jégréteg tehet számottevő kárt bennük.

Kerti növények, gyümölcsfa - februárA tél végi-tavasz eleji „Kész Átverés Show” gyümölcsfák számára

A kerti növények nyugalmi állapotú anyagcseréje azonban a nagy fagyok alábbhagyásával és a tavasz közeledtével párhuzamosan (általában január vége-február eleje környékén, de ebben az évben úgy tűnik, hogy jóval később – mindenesetre lassacskán már bizonyosan) véget ér, és a kerti gyümölcsfák ébredezni kezdenek téli álmukból. Fokozódik föld alatti, gyökérzetük révén folytatott anyagcseréjűk mértéke, illetve sejtszinten duzzadni kezdenek a kerti növények – ennek következtében sokkal hígabbak, ha lehet ezt így mondani sokkal „vizesebbek” lesznek, ez utóbbi pedig fokozza a kerti gyümölcsfa megfagyásának lehetőségét egy esetlegesen visszatérő hideghullám esetén. Egy időlegesen bekövetkező felmelegedés utáni hirtelen visszahűlés ilyenkor fatális lehet a kerti növények számára – bízzunk hát benne, hogy a szeszélyes tavaszeleji időjárás idén talán mégsem lesz olyan szeszélyes, hisz sokkal többet ennél nem tehetünk a kertépítés terén...

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr184093440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geotextília · http://zoldtetokft.hu/geotextilia 2012.03.10. 09:02:48

Lassan itt lesz már a várva várt tavasz..:)

Hyper Teky 2012.03.10. 10:58:18

Helló Mindenki!

Nem tudja valaki, hogy a leandert mikor lehet már kitenni a szabadba? Van esetleg valami teendő vele ilyenkor tavasszal?
Előre is köszi a válaszokat.

Kerteljünk! - kertépítés blog

Rövid leírások, tippek a kert csinosításához.
Részletes, lépésről-lépésre útmutatókat nagyobb munkálatokhoz itt ne keress! Komoly munkákat (gyepszőnyeg fektetés, térkövezés) tanácsos inkább szakemberre bízni.
Ne kockáztasd, hogy egy több százezer forintos beruházásod odalegyen!

Friss topikok

süti beállítások módosítása