Kerteljünk! - kertépítés blog

Praktikák, ötletek kert és gyepszőnyeg szépítéséhez

Szerves trágya, szervestrágyázás

A szervestrágyázás során olyan állati eredetű illetve növényi hulladékokat használunk fel, amik beavatkozás nélkül is előfordulnak a természetben. A szerves trágya is a talaj tápanyagtartalmának pótlását hivatott segíteni, előnyös hatásait a műtrágya alkalmazásával összehasonlítva tovább képes kifejteni.

Szervestrágyázás állati és növényi szerves trágya alkalmazásával

A szerves trágyáknak alapvetően két fajtáját különböztetjük meg:
•    A növényi szervestrágyázás során használhatunk már lebomlott növényi részeket (ilyen például a lombföld, a komposzt), vagy olyanokat, amelyek még nem bomlottak le (mint például a fű, vagy a lombtrágya).
•    Az állati szervestrágyázás során pedig az egyes állatok tápanyagban gazdag ürülékét használjuk fel (például: istállótrágya, hígtrágya, guanó).
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr522784885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsanérsavó 2011.04.26. 19:10:17

Egy szakértőt kérdeznék az alábbiakról :A tyúkjaim /10 db/ utáni szalmás trágyakeveréket állítólag nem szabad használni a kertben, mert KIÉGETI a növényeket. A másik kérdés : a cserépkályhából kiszedett FAHAMUt szabad-e a trágyadombra szórni? Használ, vagy káros ?

Hyper Teky 2011.04.30. 09:47:58

De lehet használni tyúktrágyát, csak óvatosan, mert a nagyon magas foszfor és hidrogén tartalom miatt valóban ki tudja égetni a növényeket. Célszerű vízzel hígítani, pár napig állni hagyni, majd azt követően kell kilocsolni a kertben. Természetesen akkor is ügyelve, hogy a növények levelére ne kerüljön!!!

A fahamu nem káros, ha kiszórják a trágyadombra. Csak sokan az egyéb háztartási hulladékot - pl.: csokipapír - is odateszik, ami már káros lehet...

Kertelő 2012.04.28. 07:47:32

Azért csínján kell bánni a fahamuval, olykor-olykor egy kevés mehet a komposztba, de nem szabad, hogy a komposztálás alatt lévő zöldhulladékok összmennyiségének 2-3%-át NE haladja meg!

Kerteljünk! - kertépítés blog

Rövid leírások, tippek a kert csinosításához.
Részletes, lépésről-lépésre útmutatókat nagyobb munkálatokhoz itt ne keress! Komoly munkákat (gyepszőnyeg fektetés, térkövezés) tanácsos inkább szakemberre bízni.
Ne kockáztasd, hogy egy több százezer forintos beruházásod odalegyen!

Friss topikok

süti beállítások módosítása