Kerteljünk! - kertépítés blog

Praktikák, ötletek kert és gyepszőnyeg szépítéséhez

Készítsük elő kertünket a jövő évre még a tél beállta előtt!

Ősz közepe felé közeledve lassacskán az összes olyan szobanövényt, amelyet a melegebb évszakokra helyeztünk ki kertünkbe, ideje visszahoznunk házunk belterébe. E növényekkel amúgy jellemzően a téli időszak során szoktak problémák felmerülni. Ezeknek lehet kiváltó oka a kellő mennyiségű fény hiánya, a házon belüli száraz klíma, a kártevő rovarok, vagy akár ilyen-olyan növénybetegségek – nehéz ezekre mind odafigyelni és kivédeni őket. Általános jellegű megelőző-óvintézkedés gyanánt annyit mindenképp érdemes tennünk, hogy mielőtt növényeink „téli álmukba” merülnek, gondoskodunk bőséges tápanyag-utánpótlásukról: vagyis trágyázzuk a földjüket.

Az idei évben utolsó alkalommal célszerű még egy pár órát a kerti veteményesünknek is szentelnünk. Októberben még viszonylag könnyen kifoghatunk e célra egy kellemes, naposabb délutánt vagy hétvégét, mikor öröm a kertben való tevékenykedés. Mostanára vélhetően szinte minden zöldségünk letermett; a feladatunk most az, hogy megfelelően előkészítsük a terepet a következő évre.


Őszi kertépítés a veteményesbenŐszi tennivalók a veteményesben

Minden percnyi energiabefektetésünk, amit a tél beállta előtt a veteményesünk karbantartására, előkészítésére fordítunk, kamatostul térül majd meg a következő szezonban. Mindenekelőtt tisztítsuk meg a veteményes területén a talajt, távolítsunk el róla minden levelet, elszáradt vagy rothadó növénymaradványt illetve termést! Ezek ugyanis a hideg évszak alatt ideális búvóhelyükül szolgálnának a különféle kártevőknek, azt pedig nyilván nem szeretnénk, hogy megtelepedjenek kertünkben. Természetesen, ha gyomot találunk a veteményesben, azt is távolítsuk el, ne maradjon ott télire. Ha megvagyunk, trágyázzuk a talajt.

Amennyiben jövő évben új területekre szeretnénk vetni, ezeket is célszerű előkészítenünk: fedjük le a talajt fekete fóliával, kartonpapírral, vagy akár számunkra máskülönben felesleges újságokkal, majd szórjunk rá egy réteg szalmát, vagy fűnyesedéket. Munkánk eredményeképpen tavaszra a talajtakaró alatt minden gyomnövény elpusztul majd, vagyis messzemenően ideális termőterület vár majd tavasszal arra, hogy bevessük – ráadásul mindezt vegyszer alkalmazása nélkül érjük el!

A tél beköszönte előtt végzendő kerti munkálatainknak még nincs teljesen vége: következő bejegyzésünkben, néhány hét múlva az avarhelyzetről, és kerti növényeink téli növényvédelméről ejtünk néhány hasznos szót.

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr615562195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kerteljünk! - kertépítés blog

Rövid leírások, tippek a kert csinosításához.
Részletes, lépésről-lépésre útmutatókat nagyobb munkálatokhoz itt ne keress! Komoly munkákat (gyepszőnyeg fektetés, térkövezés) tanácsos inkább szakemberre bízni.
Ne kockáztasd, hogy egy több százezer forintos beruházásod odalegyen!

Friss topikok

süti beállítások módosítása