A komposztálás során újrahasznosítjuk a kerti növényekből és a háztartásból származó szerves hulladékokat. A folyamat eredményeképpen szerves trágyát kapunk.
A komposztálás minden kertben megéri!
Még az átlagosnál kisebb méretű kertek esetén is számottevő mennyiségű zöldhulladék keletkezésével számolhatunk. A háztartásból származó komposztálható hulladékokról nem is beszélve… A komposztálás által keletkező komposzttal növelni tudjuk a talaj tápanyagtartalmát, javíthatjuk a talaj minőségét – de ezen felül még környezetkímélő hatása is van, hiszen kevesebb hulladékot termelünk.
Ha a komposztálóból kellemetlen szag csapja meg az orrunkat, ezen könnyen segíthetünk: a komposztáló teljes tartalmának átforgatása segít a helyzeten.
Legközelebb egy másik talajjavítási módszerrel, a zöldtrágyázással foglalkozunk majd.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Hyper Teky 2011.05.15. 07:44:30
Ilyen például a diófa levele, vagy a beteg (fertőzött) növények levelei. Ezeket érdemes összegyűjteni és eltüzelni. (Természetesen a helyi tűzgyújtási szabályoknak megfelelően:)
Sörtörő 2011.05.20. 10:53:38
És hogy mit ne tegyünk még a komposztba? Főtt dolgokat meg déligyümölcs (narancs, banán) héját, mert az is eléggé vegyszeres.
Franci1969 2011.09.24. 13:36:06
kellően hosszú komposztálási idő alatt bátran komposztálhatjuk a veszélyesnek kikiáltott diólevelet, főtt ételt, tojáshéjat, zaccot, beteg növényi részeket.
a vegyszerben megáztatott déligyümölcs héja akár 1 év után is felismerhető, ez sajnos igaz.
@Sörtörő:
műtrágyát felesleges a komposztba tenni, hiszen pont arról van szó, hogy a mesterséges anyagot váltod ki az elkészült komposzttal :))
Hyper Teky 2011.09.24. 15:43:44
Köszi, akkor megér egy próbát. Kipróbálom.