Térkövezés, térburkolás szépen, szakszerűenValó igaz, hogy a térkövezés és a térburkolás során a figyelem középpontjába rendszerint nem a kertünkben található organikus élőlények, azaz nem a kerti növények és nem is a területen található állatok kerülnek, hanem élettelen objektumok: Mint például a murva, vagy a beton. Ennek ellenére azonban, maga a maga a térkövezés vitathatatlanul a kertépítés egyik részterületét képező tevékenység marad – még akkor is, ha a témában kevésbé jártasak közül többen is hajlanának arra, hogy ne a többi kertépítés-tennivalóval egyenrangú, hanem egy inkább a kőműves-munkák alá tartozó tevékenységnek tekintsék.

Sokan szoktak érdeklődni a felől, hogy szükséges-e füvet nyírni a gyepszőnyegen az ősz második felében, október illetve november hónapokban is. A válasz röviden annyi, hogy a fűnyírás akár ebben az időszakban is szükséges lehet – erre pontos választ azonban csak a gyepszőnyeg megfigyelése adhat. A dolog az időjárástól is függ: Amennyiben a fűszálak szemmel láthatóan növekednek, nyírjuk le bátran gyepszőnyegünket még egyszer – tartsuk szem előtt, hogy a pázsit optimális szálhosszúsága a tél kezdetekor 4,5-6 cm.

Kisebb szünet után újra jelentkezünk: Mert a kertépítés terén akad ám még néhány teendő ősszel, a tél bekövetkezése előtt is! A következő néhány sorban címszavakban összefoglaljuk az automata öntözőrendszerek víztelenítésével és az őszi gyepszőnyeg ápolással kapcsolatos tudnivalókat, a következő két bejegyzésünkben pedig kicsit bővebben is kifejtjük majd e témaköröket.

Természetes, ha az ember azt szeretné, hogy kertjére tekintve egy üde, zöld pázsit nézzen vissza rá. E cél eléréséhez az első lépés mindenekelőtt a füvesítés mozzanata. A füvesítés végrehajtható gyepszőnyeg, vagy fűmag alkalmazásával is, azt viszont minden lelkes hobbikertésznek fontos tekintetbe vennie, hogy a június elejétől augusztus végéig terjedő időszak nem megfelelő a fűmagos füvesítéshez, a nyári hőségben ugyanis nem képesek kellően kicsírázni a fűmagok.

Füvesítés - fűmag vagy gyepszőnyeg?Füvesítés – gyepszőnyeg vagy fűmag?

Gyepszőnyeg alkalmazásával sokkal valószínűbb, hogy egy tartósan zöld, egészséges pázsit lesz munkánk eredménye – természetesen a fűmagos füvesítés sem elvetendő, az viszont biztos, hogy a gyep hajlamosabb lesz a gazosodásra ebben az esetben. A fűmagos füvesítéssel szemben gyepszőnyeggel egész nyáron füvesíthetünk – pusztán arra kell fokozottan ügyelni, hogy kellő mértékben öntözzük a gyepszőnyeget. Nem csak este, nappal is locsolni kell, a legjobb az, hogyha pár óránként locsolunk kisebb dózisokban, és nem egy vagy két öntözés során árasztjuk el túlzott mennyiségű vízzel a pázsitot.
 

Egy sziklakert üdítő hatással lehet minden típusú kertben. Házilag is könnyűszerrel elkészíthető – erről következő bejegyzésünkben részletesebben írunk majd. Lényeges azonban az is, hogy a sziklakertnek ideális helyet találjunk: egy délkelet irányba lejtő kertterület ideális terepül szolgál a leendő sziklakert számára. Ez azért is célszerű hely a sziklakert számára, mivel a továbbiakban nem kell bajlódnunk majd a fűnyírás nehézségeivel ezen a kertterületen. Hogy sík terepet kapjunk, hozzunk létre egy piramis alakú, kerek formájú ágyat, amely délkelet illetve észak irányába néz.

A sziklakert karbantartása

Ha a sziklakertet alkotó egyik kő a szállítás során vagy a sziklakert építése alatt megrongálódik, egy víz-alapú joghurt és fazekasagyag mix segíthet a szemet szúró repedések eltüntetésében. A keverék készítéséhez három-egy arányban elegyítsük az agyagot a joghurttal, majd addig kevergessük, míg az anyag fogkrémhez hasonlatos állagú nem lesz. Ezután rárakhatjuk a keveréket a sziklákra – a joghurt összetevőnek köszönhetően könnyebben tudnak majd növekedni a mohák és a zuzmók a sziklakertben.

Almafa - nyári zöldmetszésA laikusok szinte mind, de igen gyakran még a „tisztességesen” felkészült, több éve tartó szüntelen önképzést folytató hobbikertészek is osztanak egy igencsak téves elképzelést, mely a kertben lévő cserjék és fafélék metszésére vonatkozik. A tévhit a következő: A különböző cserjéket és faféléket csupán a tavasz, és az ősz ideje alatt szabad megmetszeni; a téli, illetve a nyári időszak alatt nem. A Kerteljünk Blog ezúton szeretné felvilágosítani minden kedves hobbikertépítésbe szerelmes Olvasóját arról, hogy az előbbi állítás téves. Valójában ugyanis lehet, illetve szabad metszeni a nyári évszakban – még saját elnevezése is van az ilyen tevékenyésgnek: zöldmetszésnek hívják.

Nyári kertépítés teendő: a sövény nyírásaÁltalában már június közepén alkalmas az idő arra, hogy nyugodt szívvel kitehessük a kertbe minden olyan szobanövényünk, melyet addig beltéren tartottunk. Akkor tanácsos az évi első sövénynyírást is megejteni. Mielőtt nekilátnánk érdemes leellenőrizni, nem fészkelnek-e madárfiókák a növényzet sűrűjében. Hogyha igen, nem muszáj kilakoltatnunk őket: ha tudjuk, óvatosan körbenyírhatjuk őket, de akár el is halaszthatjuk a munkát, és megvárhatjuk míg kirepülnek.

A nyárnak ennek a pontján, augusztus közepén viszonylag sokan indulnak nyaralni. Ellenőrizzük le inkább kétszer, mindent rendben hagyunk-e ott kertünkben (pl. kúszónövényeink nem szorulnak felkötésre?). Ha van automata öntözőrendszerünk, az a növények és a pázsit vízellátását meg tudja oldani távollétünk alatt, amennyiben viszont nincs, úgy lehet, hogy meg kell erre kérnünk egy kedves szomszédunkat, közeli ismerősünket. Fontos, hogy az üdülés, a nyár élvezete mellett ne feledkezzünk meg azokról az alapvető igényekről, melyekre a gyepünknek szüksége van! Ezek ugyanis azok az egyedüli feltételek, amelyek mellett egészséges, dús, üdezöld tud maradni.

Jól végzett munkánk gyümölcse: kertünk szépségeNyár közepén viszonylag kevés „kötelező jellegű” kertépítés feladatot kell letudnunk. Alább ezeket vesszük számba tételesen – ha mind elvégeztük őket, akkor nincs más dolgunk, mint gyönyörködnünk kertünk szépségében. Persze, ha még mindig nagyon buzog bennünk a tenni-akarás, kreatív hobbikertészhez méltón találhatunk feladatot magunknak: Utánanézhetünk és elkezdhetünk tervezni-kivitelezni mondjuk egy sziklakertet, de fordíthatjuk figyelmünket egy kisebb kerti tó létrehozásának lehetőségeire és feltételeire is. Na és persze ne feledkezzünk meg gyepszőnyegünk ápolásáról sem, ez a rendszeresen végzendő teendő ugyanis egész nyáron aktuális! A következő bejegyzésekben még vissza fogunk térni a pázsitápolás témájára, és bővebben is tárgyaljuk majd – előtte viszont lássuk, milyen kertépítési műveletek válnak aktuálissá a nyárnak ebben az időszakában!

Raschel-hálóA meleg évszak nagy része rendszerint nagy hőségben illetve szárazságban telik, olykor viszont megesik, hogy egy-egy vihar is felüti hirtelen a fejét. Ezek aztán igencsak kegyetlen pusztítást is tudnak okozni kertünkben – feltéve, hogyha valóban a meglepetés erejével támadnak, úgy, hogy a kertgazdát teljes mértékben felkészületlenül érik… Célszerű kitenni nyárra az ágyások mellé egy-két elégséges méretű Raschel-hálót (avagy krumpliszsákot), és hogyha jön a vihar, csak gyorsan rájuk húzni: ez valamelyest képes megvédeni növényeinket egy esetleges jégesőtől.

Ha már biztosak vagyunk abban, hogy telkünk melyik részén szeretnénk létrehozni a hőn áhított kerti tavat, ellenőrizzük le még egyszer, hogy nálunk van-e minden szükséges kellék (tófólia, ásó, lapát, stb). Hogyha igen, akkor neki is foghatunk a kertépítésnek: Azaz ez esetben legelőször is az ásásnak! Tanácsos ez alkalomból meghívni magunkhoz néhány jobb kondiban lévő barátunkat is – egy kerti tó kiásása ugyanis nem kis meló... 

Egy kerti tó építése nem kis feladatEgy kerti tó építés munkafolyamata nagy vonalakban

Ha elkészültünk a gödör kiásásával, jöhet a tófólia körültekintő elhelyezése – de előtte győződjünk meg jó alaposan arról, hogy semmi olyasféle objektumot nem hagytunk a gödörben, ami a tófólia károsítására volna képes! A tófólia után jöhetnek a kerti tóhoz tartozó elektromos berendezések: a vízforgató, a szűrő, a szivattyú. Ezután már csak a kerti tó növényei, a bele szánt kövek és az esetleges többi dekoratív elemeket kell elhelyeznünk, és már jöhet is a nagy pillanat: Töltsük meg vízzel! Ne feledkezzünk meg a kerti tó évenkénti kitisztításáról sem! 

 

Bármelyik kertnek csodálatos ékköve lehet egy kedves kis kerti tó. Egy kerti tó pozitív hatással van az egész családra, és bár különösen a gyermekek kedvelik, a felnőttekre is nyugtató hatással bír. Kertünk élővilágát is befolyásolja, hogyha kerti tó készítésére adjuk a fejünket. 

Kerti tóA kerti tó minden stílusú kerthez esztétikusan illeszkedik

Bár nem a legolcsóbb kerti látványosságok közé tartozik, a kerti tó viszonylag rövid idő alatt elkészíthető. Fontos tisztában lennünk vele, hogy ahol a kerti tavat létrehozzuk, az a kertterület fogja az egész kert optikai középpontját képezni. A kerti növények is más színben tündökölnek, hogyha a kerti tó vízéről visszaverődő fényben pompáznak majd. Következő bejegyzésünkben hasznos kertépítés tanácsokkal szolgálunk majd a kerti tó építésére vonatkozólag.

 

 

Még a kertbarátok közül is kevesen tudják, hogy a nyár is alkalmas évszak arra, hogy kertünket tovább csinosítsuk – bizony, a kertépítés a nagy melegek idején is folytatódhat! Hazánkban a 80-as évek óta egyre elterjedtebb az a tévhit, hogy a kerti munkák ideje ősszel és tavasszal van, mivel nyáron a hatalmas kánikula ellehetetlenít szinte minden kertszépítő tevékenységet. A valóság az, hogy a legtöbb kertépítéssel kapcsolatos tevékenységet nyáron is ugyanolyan eredményesen véghez vihetjük: csak kicsit körültekintőbben kell eljárnunk, mint a kevésbé forró évszakokban. A következő hetekben azok kedvéért írjuk majd blogbejegyzéseinket, akik nyáron is szeretnének kertészkedni.